Grab A Button

Tuesday, 29 November 2011

tempat bersejarah !!!


time ni la aku beli camera..aku d temani oleh ana..hehe ni la gambar pertama yg aku ambil & ni la juga kedai yg aku pilih hari tu..harga pun berpatutan ja..lepas ni boleh la aku take picture banyak2..simpan bnyak2 buat kenangan kan2..





ni la aktiviti hujung minggu dengan kawan2..bowling...karoeke..& shopping..time ni kalo x silap ana (kwn sekelas) yg ambil gambar nie..tengok tu muka nampak berpeluh ja.hehe..ow yea lupa bagi tau lokasi tempat kitorang lepak ni..ni dekat seksyen18 shah alam.kalo x silap waktu ni hari sabtu ..petang..seronok main sampai lewat malam bru balik, tangan pun lenguh2 ja..
tp aku kalah juga dengan ana ..dia paling terer kalo main bowling....hehe..




hah..yg ni la kawan yg aku maksudkan tu..yg sebelah kiri tu la ana..& yg kanan tu mira..diorang ni la teman  yg paling rapat denganku..antara kami bertiga tu aku lah yg paling kecik &termuda..cehwahh  huhu..muda bulan ja..:)yg ni aku ambil gambar diorang kat giant seksyen18..:)



memilih lagu kegemaran masing2...hmm kalo x silap ana tengah cari lagu raya nie..cari2 & cari last2 we all nyanyi lagu "airmata syawal"





minum milo ais kurang manis kegemaran..:)








Sunday, 27 November 2011

story of a girL on 25 nov 2011

hari nie..berlaku sesuatu yg membuat aku benar-benar bahagia ..aku dapat bersama dgn org yg aku sayangi..akux akan lupa kn detik ini buat slmanya..sebab memori ini terlalu kuat sehingga aku x mampu lagi memadamnya.. :)
esok(26 nov) dia akan terbang ke tawau..aku pula masih disini..masih menanti detik2 exam yg kehangatannya sudah mulai terasa..dia suruh aku study ..tp..fikiran ku mlayang-layang..aku x mampu "Study" kalau dia ada d depan mata aku benar2 gembira sebab d saat2 akhir ini aku bisa melihatnya lagi..aku pasti merinduinya lagi selepas ini.hari itu berlalu begitu indah sekali ..sampai bila2 pun xdapat aku lupakan..aku rindu melihatnya ..rindu mendengar gelak tawanya..aku juga rindu mendengar dia mengatakan yg dia sayang aku..haha..:) hanya aku saja yg tau betapa seronoknya hari ini..
aku tahu ..perjalanan masih jauh lagi..mungkin pd suatu hari nanti dia bakal meninggalkn ku...dan pada waktu itu..aku cuma akan menangis sebab rasa sangat sedih sekali..ya tuhan engkau maha mengetahui segalanya..tunjukkan lah jalan pdku ..kalau benar dia adalah milikku..satukanlah kami selamanya..
:) i'll always love u chenta ..i  miss u..harap chenta x akan pernah berubah hati..smoga perpisahan selama 3 bulan ini x merubah apa2 pada kita..

Saturday, 12 November 2011

eXam daTaNg lagI..

aku paling sakit kalau kena study & duduk berjam2 untuk memahami setiap isi nota dr lecturer..cuba mengingati kembali apa yg dia ajar sewaktu d kelasnya dulu..aku bukan "student excellent" atau "super girl "yg dikategorikan sebagai student pandai2..aku lemah dalam subjek2 sains ..tp actually course yang aku ambil ni sememangnya sains semua..untuk mjadi  seorang jururawat yg berpengetahuan aku mesti suka kn subjek sains..malah bukan setakat suka sja..aku juga kena pro dalam subjek ni..aku harap2 la subjek cardiovascular system yg Ms C.B ajar aku x fail..
~exam mmg x lama lg...kali nie aku berhasrat utk naikn pointer..argghh aku stress ingat pasal pointer nie..last sem 2 aku dpt result yg kurang memuaskan ..tp mnunjukkn sedikit peningkatan..aku lulus dan x repeat :)
hehe..
~sebenarnya aku nak study mlm nie..tp aku tiba2 hilang fokus study..ingat nak study Gastrointestinal subject..tp kemalasan pla menebal..hinggakn aku rsa mls study..buka buku pn aku sangat malas..lagipn aku penat sangat hari nie..tadi aku praktikal kat "nursery" ..sabtu2 g nie pn still ada kerja ..ada cti pn kena pula replace..jahat kan kolej..:) hehe..
~hari ni kwn aku "r" nak tukar roster dgn aku...dia sepatutnya pegi church hari nie..tp disebabkan roster dia "morning syif" so dia x dpt pegi church hari ni..dia minta tlg tuk tkar tuk roster next week..coz next week dia still kerja..aku kesian tngo dia ..seorang pn x mahu tukar dgn dia..C.I pn lansung x pertimbangkan prmintaan dia..jahatnya..bukannya dia pegi mana2 pn kan..nak pergi church jg..
dont be sad friend ..i'll help u ..smile.:)...we change roster k..i'll be working at saturday AM syif..

Thursday, 3 November 2011

my Ruthcanie got no 1

today i was very happy when i received a message from mama .she said that yesterday yaya(ruthcanie) was attending the "majlis Penyampaian Hadiah Tadika " at Dewan  Kompleks sukan keningau & it was so surprise when mama said yaya got no 1 at her class..she got 97% in over all subject, i was laughing and smile...try to imagine how she feel when her name is announce as no 1 at class.. Yaya request mama to buy "basikal pink" or "kasut roda" ^_^..
i missed her so much now...i'm happy of her joy.i hope that 1day she will archive she's ambition and will be a good girl that will never forgot us..



BELAJAR BAHASA JEPUN

i love to learn something new..so lets try to speak in japan languages...jOm..jOm..jOm:)
PERBUALAN DLM BHS JEPUN

Ohayou gozaimasu-selamat pagi
Konnchiwa-selamat tgh hari
Konbanwa-selamat malam 
Oyasuminasai-selamat mlm(diucapkan sblom tido)
Tadaima-sy dh balik
Okaerinasai-slmt pulang
Itadakimasu-diucapkan sblom makan
Gochisousamadeshita-diucapkan slps makan
Irasshaimase-slmt dtg
Ittekimasu-sy pegi dulu dan akan pulang
Wakarimasu-sy faham
Wakarimasen-sy x faham

terdapat 3 jenis huruf utk bahasa jepun 
1) Hiragana
2) Katakana
3) Kanji

 hiragna kita gunakan utk  dlm bhs jepun.Kdg2 tu, hiragana ni akan digunakan utk menterjemahkan sebutan bagi huruf kanji yg dipanggil sbg furigana.
manakala katakana pula utk bhs asing cth nk tulih name kite dlm bhs jepun perlulah gune huruf katakana.
kanji adalah huruf yg sentiasa digunakan oleh org jepun.Huruf kanji adlh spt huruf dlm bhs cina. Dan ianya terdiri drpd beribu-ribu huruf. Kanji jugak perlu mengambil masa yg lama utk mahir dlm menyebut huruf2 tersebut dan jugak kana byk menghafal.

Sunday, 30 October 2011

sTory oF a gIrL on 30 oct 11

~Hari itu aku kehujanan ..x bersendiri tp berteman.aku  gembira kerana aku berteman & aku sangat gembira sbb kehujanan..kedengaran seperti pelik tetapi itu lah kenyataannya..semuanya rasa sngat indah sahaja ..aku sebenarnya hendak ke giant..tp teksi tu x hantar ke destinasi yg kami inginkan..lalu kami cuma mampu berjalan sambil khujanan.kami d berhentikan d tengah jalan...pemandu teksi kata yg giant tu x jauh lagi..ya kenyataannya..snagt2 jauh laa..kami cuba mencari perhentian teksi..&.akhirnya kami temui juga tp agak lewat sebab perhentian teksi agak jauh dari tempat kami d berhentikan. Aku dapat merasakan seluruh badanku mengigil kesejukan,seperti hendak tercabut saja urat-urat badan menahan sejuk..kami makan nasi yg d tapau d restoran cina td...kebetulan pemandu bus yg jgk pemandu teksi singgah sebentar d restoran itu memandangkan  ramai student ingin menapau makanan..cepat saja dia menghabiskan makanannya,terlalu lapar agaknya..aku kesian melihatnya..lalu dia tersenyum..dia berkata "sy x sanggup tengo ko mcm nie..myesal jgk x suruh teksi tu berhenti seksyen 25 tadi.." aku juga membalas senyuman nya..lalu aku memberitahunya yg aku x kisah..sebenarnya aku bukannya kisah pn sebab kebasahan ..kan nanti boleh mandi juga..
sementara menunggu teksi,kami sempat berbual mesra..kami cuma berbual kosong saja..sekali sekala aku merenung gelagatnaya..aku melihat kesungguhannya bercerita ..aku suka melihat dia begitu..sekali sekala kami terketawa..dia kadang kala suka buat aku ketawa..aku gembira melihat telatahnya yg kelihatan comel dan lucu. aku lihat dia kebasahan ..baju hijau muda  yg dia pakai nampaknya telah bertukar warna menjadi sedikit gelap kerana dibasahkan hujan..lalu dia membelai rambutnya kebelakang yg juga kebasahan ..dia seolah- olah menyikat-nyikat rambutnya dengan jari-jemarinya..aku tersenyum melihatnya..dia nampak manja & ceria...setengah jam berlalu..kami ternampak teksi memasuki kawasan itu..sebenarnya perhentian teksi tempat kami berteduh tu adalah area hostel student...student MSU agaknya.aku cuma meneka kerana selalunya kawan-kawan yg tinggal d sana kebanyakkannya drpd kolej  MSU..&ada juga setiap minggu student2 Msu dari sana menaiki "bus biru" (bus student ) 'tuk ke gereja.  dia pergi menahan teksi itu..dia suruh aku menunggu saja.& x smpai 5 minit teksi tu pn menuju ke tempat aku..aku lantas membuka pintu kereta d belakang kereta itu..ketika itu hujan renyai masih lagi rancak ,aku agak kesejukan berada dalam teksi itu..lalu kmi tiba jua d destinasi yg ingin d tujui..rancangan awal tentunya d giant..dia yg duduk d depan bersebelahan dgn pemandu teksi membayar tambang teksi..RM5 semuanya.aku segera turun dari kereta itu..
lalu..kami cepat-cepat menuju ke salah 1 gerai d giant ..aku belanja dia mkn mee basah &  dia minum teh O panas..aku minum milo panas kurang manis..kami mkn share :) sebab mee basah tu banyak sangat..
then ..kami makan ice cream sedap..::) & kami menuju ke stesen bus..dia menunggu bus U605 & aku pula menunggu teksi .aku meminta hp nya..aku cek semua..aku tanya..tanya & tanya semua yg aku sangsi...ok! semua ok:)  xda yg myakitkan hati pun..thanx sebab setia :) tp.......dia nak hp aku pula..aku sebenarnya x mau..tp terpaksa bagi juga ..nanti kecik hati pula nnti..ada juga msg2 yg buat dia hampir marah..tp dengan penjelasan yg kukuh harap2 dia x akan fikir bukan2..& dia sebenarnya sangat memahami..:)thnx again...

at last.. kami pulang jg akhirnya..aku sampai tepat 5.30pm.....

~aku x akn lupakn peristiwa d greja tu ..first time.. :) ~ & it was sweet story of us!

Saturday, 29 October 2011

kisah _cucu & aTok

Mengapa tak seperti kawan sebaya kau?” Seorang atuk tegur cucu dia yang tak cemerlang dalam peperiksaan.
Atuk: “Tengok kawan-kawan sebaya cu, semua lulus tinggi-tinggi. Cu ini asyik internet, tv atau main bola. Bila nak belajar??? Besar nak jadi apa???” (Atok marah tahap tertinggi)
Cucu: “Atok asyik bandingkan dengan kengkawan yang lain. Cu tak pernah pun marah bila atok tak sama seperti kawan-kawan sebaya atok yang lain.”
Atuk: “Tak sama apanyerr???”
Cucu: “Kawan-kawan sebaya atok semua dah jadi arwah kan?”
Atuk: “?…?…?…?…?…?”

kisah suDu


Di sebuah klinik yang terletak berhampiran sebuah kampung...

Doktor : Awak nampak tak sihat? (sambil mengambil stetoskop)

Pak Pandir : Pening kepala, sakit dada….. doktor.

Doktor : Aaa…. suhu badan awak tinggi, ambil ubat ni… makan 2 sudu, 3 kali sehari.

Pak Pandir : Terima kasih.

Seminggu kemudian…..

Doktor : Eh, kamu lagi? Apa pulak masalah awak?

Pak Pandir : pening kepala,…. sakit dada hilang dah…. TAPI sakit perut pulak….(sambil mengerang…)

Doktor : Ubat yang saya bagi hari itu dah habis makan? Pahit ke?

Pak Pandir : Saya makan habis dah ubat tu, tak ada masalah…… cuma, SUDDDU doktor…….

Doktor : Kenapa dengan sudu?

Pak Pandir : (dengan selamba) …. keras sikit ….. doktor!

Doktor : ???????

Friday, 28 October 2011

diarY_money ow money..

rasa sedih bila tengo kwn2 asyik crita pasal balik sabah..mgkin cuti sem bln 12 ni sy x balik ..suma sbb msalah kwangan..& lmbat beli tiket..salah siapa?? yeahh mmg salah sy jg..^_^lmbat beli tiket..last2 tiket jd mahal..
mama pn ada prob skit..dia minta tlg ..tp mcm na nie..sendiri pn tdk cukup..im sorry mama..sy harap sangat dapat pulang bln 12 ni..tp mcm pluang tipis ja...
:( tdk dpt balik rumah ...rindu sbnarnya..tp pa bley wat..nnti kalo pulang tgn kosong segan pla nnti....kesian tngo adik2 nnti..
alang2 mcm tu.,.baik..x payah la balik........

DiarY..

kehidupan adalah umpama diary yg tidak tersusun..untuk menyusunnya adalah sesuatu yang melecehkan..tetapi hakikatnya kita tetap perlu menyusun aturnya agar hidup ini lebih bererti..manusia datang dan akhirnya pasti pergi juga .hidup cuma seketika ..hidup x panjang...kita adalah insan-insan terpilih untuk menjadi penghuni dunia..hargailah hidup kita selagi kita masih mampu.. respect other is important in life..wlau bgaimana sekali pun keadaan seseorang itu..tua /muda miskin /kaya? respect la mereka seperti mana anda juga ingin dihormati.namun ....apa yg sy lihat skarang kebanyakkn org cuma"respect" pada orang-orang yang berkedudukan tinggi & orang-orang yang kelihatan bijak..ada juga segelintir yg "respect" golongan tua drpd mereka.tp jumlah yg x banyak..apa yg lebih mengejutkan sy adalah layanan mereka terhadap orang-orang yg menghadapi masalah mental tu mmg sangat2 teruk..rasa sedih dan geram sangat  bila lihat  mereka 'ketawa'.mengejek..apa salah dia?? dia pun x mahu diri sendiri mcm tu..& lg kasihannya dia x tau keadaan dirinya mcm tu..sy cuma mampu menahan rasa sebak bila mereka mempermain-mainkn nya.mengejek & tertawa girang .dalam hati..sy meminta maaf sebab x mampu melawan mereka...sy cuma mampu menjadi pemerhati d belakang ..sy berdoa semoga "dia" akan sembuh seperti sedia kala & akan bahagia sepanjang hidupnya..semoga dia diberkati Tuhan .. *sy percaya Tuhan x akan pernah membiarkan nya...Tuhan cma menguji nya..smoga dia sentiasa tabah dan diberi kekuatan.