Grab A Button

Sunday, 30 October 2011

sTory oF a gIrL on 30 oct 11

~Hari itu aku kehujanan ..x bersendiri tp berteman.aku  gembira kerana aku berteman & aku sangat gembira sbb kehujanan..kedengaran seperti pelik tetapi itu lah kenyataannya..semuanya rasa sngat indah sahaja ..aku sebenarnya hendak ke giant..tp teksi tu x hantar ke destinasi yg kami inginkan..lalu kami cuma mampu berjalan sambil khujanan.kami d berhentikan d tengah jalan...pemandu teksi kata yg giant tu x jauh lagi..ya kenyataannya..snagt2 jauh laa..kami cuba mencari perhentian teksi..&.akhirnya kami temui juga tp agak lewat sebab perhentian teksi agak jauh dari tempat kami d berhentikan. Aku dapat merasakan seluruh badanku mengigil kesejukan,seperti hendak tercabut saja urat-urat badan menahan sejuk..kami makan nasi yg d tapau d restoran cina td...kebetulan pemandu bus yg jgk pemandu teksi singgah sebentar d restoran itu memandangkan  ramai student ingin menapau makanan..cepat saja dia menghabiskan makanannya,terlalu lapar agaknya..aku kesian melihatnya..lalu dia tersenyum..dia berkata "sy x sanggup tengo ko mcm nie..myesal jgk x suruh teksi tu berhenti seksyen 25 tadi.." aku juga membalas senyuman nya..lalu aku memberitahunya yg aku x kisah..sebenarnya aku bukannya kisah pn sebab kebasahan ..kan nanti boleh mandi juga..
sementara menunggu teksi,kami sempat berbual mesra..kami cuma berbual kosong saja..sekali sekala aku merenung gelagatnaya..aku melihat kesungguhannya bercerita ..aku suka melihat dia begitu..sekali sekala kami terketawa..dia kadang kala suka buat aku ketawa..aku gembira melihat telatahnya yg kelihatan comel dan lucu. aku lihat dia kebasahan ..baju hijau muda  yg dia pakai nampaknya telah bertukar warna menjadi sedikit gelap kerana dibasahkan hujan..lalu dia membelai rambutnya kebelakang yg juga kebasahan ..dia seolah- olah menyikat-nyikat rambutnya dengan jari-jemarinya..aku tersenyum melihatnya..dia nampak manja & ceria...setengah jam berlalu..kami ternampak teksi memasuki kawasan itu..sebenarnya perhentian teksi tempat kami berteduh tu adalah area hostel student...student MSU agaknya.aku cuma meneka kerana selalunya kawan-kawan yg tinggal d sana kebanyakkannya drpd kolej  MSU..&ada juga setiap minggu student2 Msu dari sana menaiki "bus biru" (bus student ) 'tuk ke gereja.  dia pergi menahan teksi itu..dia suruh aku menunggu saja.& x smpai 5 minit teksi tu pn menuju ke tempat aku..aku lantas membuka pintu kereta d belakang kereta itu..ketika itu hujan renyai masih lagi rancak ,aku agak kesejukan berada dalam teksi itu..lalu kmi tiba jua d destinasi yg ingin d tujui..rancangan awal tentunya d giant..dia yg duduk d depan bersebelahan dgn pemandu teksi membayar tambang teksi..RM5 semuanya.aku segera turun dari kereta itu..
lalu..kami cepat-cepat menuju ke salah 1 gerai d giant ..aku belanja dia mkn mee basah &  dia minum teh O panas..aku minum milo panas kurang manis..kami mkn share :) sebab mee basah tu banyak sangat..
then ..kami makan ice cream sedap..::) & kami menuju ke stesen bus..dia menunggu bus U605 & aku pula menunggu teksi .aku meminta hp nya..aku cek semua..aku tanya..tanya & tanya semua yg aku sangsi...ok! semua ok:)  xda yg myakitkan hati pun..thanx sebab setia :) tp.......dia nak hp aku pula..aku sebenarnya x mau..tp terpaksa bagi juga ..nanti kecik hati pula nnti..ada juga msg2 yg buat dia hampir marah..tp dengan penjelasan yg kukuh harap2 dia x akan fikir bukan2..& dia sebenarnya sangat memahami..:)thnx again...

at last.. kami pulang jg akhirnya..aku sampai tepat 5.30pm.....

~aku x akn lupakn peristiwa d greja tu ..first time.. :) ~ & it was sweet story of us!

Saturday, 29 October 2011

kisah _cucu & aTok

Mengapa tak seperti kawan sebaya kau?” Seorang atuk tegur cucu dia yang tak cemerlang dalam peperiksaan.
Atuk: “Tengok kawan-kawan sebaya cu, semua lulus tinggi-tinggi. Cu ini asyik internet, tv atau main bola. Bila nak belajar??? Besar nak jadi apa???” (Atok marah tahap tertinggi)
Cucu: “Atok asyik bandingkan dengan kengkawan yang lain. Cu tak pernah pun marah bila atok tak sama seperti kawan-kawan sebaya atok yang lain.”
Atuk: “Tak sama apanyerr???”
Cucu: “Kawan-kawan sebaya atok semua dah jadi arwah kan?”
Atuk: “?…?…?…?…?…?”

kisah suDu


Di sebuah klinik yang terletak berhampiran sebuah kampung...

Doktor : Awak nampak tak sihat? (sambil mengambil stetoskop)

Pak Pandir : Pening kepala, sakit dada….. doktor.

Doktor : Aaa…. suhu badan awak tinggi, ambil ubat ni… makan 2 sudu, 3 kali sehari.

Pak Pandir : Terima kasih.

Seminggu kemudian…..

Doktor : Eh, kamu lagi? Apa pulak masalah awak?

Pak Pandir : pening kepala,…. sakit dada hilang dah…. TAPI sakit perut pulak….(sambil mengerang…)

Doktor : Ubat yang saya bagi hari itu dah habis makan? Pahit ke?

Pak Pandir : Saya makan habis dah ubat tu, tak ada masalah…… cuma, SUDDDU doktor…….

Doktor : Kenapa dengan sudu?

Pak Pandir : (dengan selamba) …. keras sikit ….. doktor!

Doktor : ???????

Friday, 28 October 2011

diarY_money ow money..

rasa sedih bila tengo kwn2 asyik crita pasal balik sabah..mgkin cuti sem bln 12 ni sy x balik ..suma sbb msalah kwangan..& lmbat beli tiket..salah siapa?? yeahh mmg salah sy jg..^_^lmbat beli tiket..last2 tiket jd mahal..
mama pn ada prob skit..dia minta tlg ..tp mcm na nie..sendiri pn tdk cukup..im sorry mama..sy harap sangat dapat pulang bln 12 ni..tp mcm pluang tipis ja...
:( tdk dpt balik rumah ...rindu sbnarnya..tp pa bley wat..nnti kalo pulang tgn kosong segan pla nnti....kesian tngo adik2 nnti..
alang2 mcm tu.,.baik..x payah la balik........

DiarY..

kehidupan adalah umpama diary yg tidak tersusun..untuk menyusunnya adalah sesuatu yang melecehkan..tetapi hakikatnya kita tetap perlu menyusun aturnya agar hidup ini lebih bererti..manusia datang dan akhirnya pasti pergi juga .hidup cuma seketika ..hidup x panjang...kita adalah insan-insan terpilih untuk menjadi penghuni dunia..hargailah hidup kita selagi kita masih mampu.. respect other is important in life..wlau bgaimana sekali pun keadaan seseorang itu..tua /muda miskin /kaya? respect la mereka seperti mana anda juga ingin dihormati.namun ....apa yg sy lihat skarang kebanyakkn org cuma"respect" pada orang-orang yang berkedudukan tinggi & orang-orang yang kelihatan bijak..ada juga segelintir yg "respect" golongan tua drpd mereka.tp jumlah yg x banyak..apa yg lebih mengejutkan sy adalah layanan mereka terhadap orang-orang yg menghadapi masalah mental tu mmg sangat2 teruk..rasa sedih dan geram sangat  bila lihat  mereka 'ketawa'.mengejek..apa salah dia?? dia pun x mahu diri sendiri mcm tu..& lg kasihannya dia x tau keadaan dirinya mcm tu..sy cuma mampu menahan rasa sebak bila mereka mempermain-mainkn nya.mengejek & tertawa girang .dalam hati..sy meminta maaf sebab x mampu melawan mereka...sy cuma mampu menjadi pemerhati d belakang ..sy berdoa semoga "dia" akan sembuh seperti sedia kala & akan bahagia sepanjang hidupnya..semoga dia diberkati Tuhan .. *sy percaya Tuhan x akan pernah membiarkan nya...Tuhan cma menguji nya..smoga dia sentiasa tabah dan diberi kekuatan.