Grab A Button

Friday, 24 August 2012

mata dan hati berperang?

bila mata dan hati tidak sehaluan ...biasanya kesakitan akan terasa ..lbih parah jika mata dan hati itu lansung tidak sependapat ..(samalah tu kan hehe)

macam yang saya sering alami sekarang..sebenarnya mata saya kata "ok! saya x buat lagi" ..tapi...d hati.....hati akan mula menilai...dan membandingkn..dan ini semua bantuan dari siapa?? tentulah daripada "otak" ciptaan Tuhan...d saat mata tidak sudah melihat keadaan itu...hati akan terus menjalankan tugasnya..kadang kita rasa sakit hati..kita rasa marah yang teramat sangat...tapi....................bila mata mula bekerja....mata kita akan melihat banyak kesan daripada perbuatan hati tadi....mata mula menentang...dan memarahi hati.... iskk...iskk..isk..hati menangis.......
heart bubble icon

*maafkan saya kerana terus menyakiti hati orang.. especially mereka2 yang menyanyangi saya... 

tentang hati dn perasan siapalah saya kena menangkan..dua2 pentingkan..  :D ok..mulakan lembaran kisah baru.........malas fikir pasal nie


moments

Monday, 13 August 2012

hatiku gembira :D kerana dirimu begitu berharga~

ok2.. lama tidak post something new ..sebenarnya saya begitu sibuk semenjak dua menjak nie.. hehe... :D ..( sibukkah??? ) ow...~ bz juga ok...

maklumlah..sudah mencapai sem genting~~ iaitu semester 5 diploma kejururawatan.. kena struggle skit complete kan cross.. apa itu cross ?? hmm hanya korang yang ambil course  medic saja tau...kena complete kan sebelum ke semester 6 ..doa kan saya semoga berjaya dengan megahnya hehehe.. ^_^

today was my first day posting to HEMODIALYSIS ..ok sana best jugalah cuma sedikit rasa bosan melanda diri sebab balik-balik tengo procedure yang sama..and my work only observing & ofcoz monitoring.. lenguh tau kaki asyik berdiri........penat.

sebenarnya bukan ini yang nak saya ceritakan...berkenaan dengan tejuk entry saya kali ini.. "HATIKU GEMBIRA , KERANA DIRIMU BEGITU BERHARGA~~ sebab................nie...







saya telah menerima patung comel ni dari chenta... comel kan???... hehe..saya bagi nama patung pink comel nie.. "ibO ".. .. ibO2 come to mumy~... ........

:D ..


& saya juga dapat novel!!.. pandai benar chenta ni kan.. siap beli novel lagi.. mula-mula saya memang tolak berabis...haizz nasib baik faham juga sidia nie...taktik2 manja rozaliah ni heheh... ^_^ ... tebal juga la novel ni.. separuh pun blum abis saya baca.. ada dala 1049 muka surat..
   tengok la apa tajuk novel saya ..............

"7 Hari Mencintaiku" ..

:D ok ...forever love u .. ^_^ setiap saat ... setiap 60 minit sejam...setiap 7 hari seminggu.... setiap 12 bln setahun.....now n forever .... huahuahua.. ^_^... ( oit..serius dalam senyum tau nie )

yang penting  chenta cakap .. *JANGAN PERCAYA KALAU ADA ORANG CAKAP KO CANTIK @ CUTE..DIORANG TIPU TU... ( hahah.. jahatnya... ok fine! )



* thanx for the present ...  i love it ! :D ...

Friday, 10 August 2012

bila pasangan tunjuk gambar bekas kekasih

entry kali ini d tujukan kepada sesiapa yang spoting saja..especially yang sudah berpunya...jadi faham2lah maksud saya tue...

saya nak tanya pada rakan2 blogger ..salahkah kalau "girl" ni badmood bila kekasih dia bagi tengok picture bekas kekasih lamanya..& lepas tu badmood lagi sebab kekasihnya itu asyik puji2 bekas kekasih lamanya....puji2 laa..kononya muka bekas kekasihnya tu sebijik macam pelakon sinetron bawang putih bawang merah ..siapa lagi kalau bukan Ria Ramadhani yang cun melecun tu....





lepas tu siap hurai lagi kebolehan bekas kekasihnya dulu.............dan x cukup dengan itu........cerita pula detik2 perpisahan dengan bekas kekasihnya itu.............

dan girl itu cuma mampu mendengar dan membaca isihati kekasihnya itu......sambil..........

bersedih seorang diri......

agak-agak apalah yang girl tu fikir time2 kekasih dia cerita tentang tu....ada sesiapa boleh teka??

....kononnya seronok mendengar cerita kekasihnya....


tetapi sebenarnya ini yang dia lalui ketika kekasihnya itu sibuk memuji dan mengaggungkan gadis lain.......

apakah maksudnya kalau bukan

CEMBURU!

biasalah tu kan kalau cemburu2..jangan tidak tahu..cemburu tandanya sayang...
janganlah marah bila kekasih cemburu....try lah explain kan..walaupun jawapan anda x munasabah..

cemburu tu sebenarnya involuntary action tau..sukar dikawal..lainlah kalau kita no feeling dengan orang tu..buat macam mana pun jangan harap la nak cemburu....

entah apa lar motif sebenar puji2 bekas kekasih dengan kekasih.....ada sesiapa boleh explain dengan detail.....

-sebenarnya...girl yang bersedih sekarang nie dia ada bagitau...dia cakap dia mau 1 dunia tahu yang dia sayang kekasih dia tu.....dia cemburu sikit tadi...sebab ?? hmm sudah diterangkan diatas dengan panjang lebarkan...jadi dia harap sangat supaya kekasihnya tu pun sayang dia juga.....jangan puji gadis lain lebih dari dirinya...apa lagi ..kalau ex kekasih nie...itulah yang dia mahu sebenarnya....


comelkan gadis tu.....

suka cemburu2...






*ok girl...life must go on...think positive...mungkin gadis yang dia ceritakan itu...pernah dapat tempat yang sangat special d hatinya dulu..siapa tahu kan...anggap itu sudah berakhir..dan sememangnya sudah berakhir pun..kenapa perlu sedih...dia juga akui yang dia sayang kamu...life must go on...sebenarnya anda lebih baik gadis yang d ceritakannya itu......cuma dia x melihat semuanya....ingat kata2ku...seseorang tidak akan tahu menghargai selagi dia tidak kehilangannya.......


Thursday, 9 August 2012

Kenapa Saya Bangga sebagai "SABAHAN"

saya bangga menjadi warga sabah.. negeri dibawah bayu...hmm tidak kenal maka tidak cinta..walaupun  sabah bukanlah negeri yang mewah atau negeri yang dimegahi oleh kecanggihan teknologi tapi..tengok saja lah apa yang ada di sabah nie.. bukankah ia sudah memadai .. :)

media dan kementerian penerangan seharusnya mendedahkan perkembangan negeri lain secara menyeluruh agar tidak ada prasangka negatif terhadap negeri lain.

Bagi saya, komen negatif remaja dari negeri lain adalah cuma kerana pengetahuan mereka tentang negeri sabah adalah kurang,kerana rata-rata maklumat tentang sabah yang muncul di televisyen adalag Gunung dan Haiwan yang terdapat disabah..tidak kenal maka tidak cinta...sudah kenal ..pasti jatuh cinta ..

B.O.S.A.N

 saya sangat bosan hari nie...lalu..saya terfikir untuk mengupdate blog saya  yang kurang lawa nie..  
kalau la d kolej ni ada kupu-kupu...boleh juga saya pegi tangkap kupu-kupu ni...macam yang saya selalu buat dirumah dulu..

saat-saat nie la saya teringat saya punya love 1..aduii......bila la dapat jalan2 p zoo nie..tengok gajah, zirafah , bear , ular.............pasrah jak la..

hmm ...terpaksa time cuti2 nie..bkurung jak la nie di bilik......tiba2  saya teringat mahu pegi GYM ..mau buang  lemak-lemak yang terkumpul.....

dia pun slalu  exercise tu konon... begini ...



mau kasi tegap tu badan ... hehehe.........

ah susah-susah bagus lagi macam nie..

menari nari bersama meaww meaww..hehe........

geram ow semalam...ada org ni ejek blog saya :(

ok fine................

jangan baca blog saya kalau x suka ......


buwekkkk ..............


argghhhhh..hari2 ku disini terasa begitu bosan..........................................................................................




Wednesday, 8 August 2012

hati merasa ..tangan menaip




aku terbaring kelesuan.....sakit kepalaku semakin menjadi-jadi..tubuh ku rasanya lebih baik terus berehat disini.....lagi pula...tiada siapa teman bicara disini....kebosanan ini seolah-olah meracun aku....hendak diceritakan pada roomate..tapi roomate ku telah berpindah ke bilik jauh daripada ku.... housemate??....belum tentu mereka sudi membantuku apa lagi menjadi pendengar setia...lebih baik berdiam diri saja.......aku menghitung hari-hariku sambil memangkah tarikh yang sudah berlalu....mataku tertumpu pada lukisan danau yang ku rasakan begitu indah..........................lukisan itu ku capai...lalu ku peluk erat..............................................................

*aku melihat awan-awan yang menyilaukan mataku..aku juga  melihat ada pokok2 hijau yang daunnya melambai-lambai mengikut rentak angin..aku mengeluh.....dalam hati aku berkata...aku ingin sekali pergi  ke tempat itu...... disekelilingnya ada pokok-pokok menghijau..lalu ada lalang-lalang dikelilingi oleh bunga-bunga yang cantik...aku boleh tidur disitu...sambil melihat pelangi ciptaan Tuhan...dan pada waktu musim salji..aku boleh bermain salji sepuas hatiku...aku boleh menyanyi, menari  sepuas hatiku tanpa ada siapa yang marah.....

aku tertidur di rumput menghijau......ditemani sang burung berkicau merdu.. .
......badanku terasa selesa disitu...mataku terlelap seketika mendengarkan kemerduan suara sang burung....aku terjaga.......aku bangun lagi..lalu aku berjalan ke tepi danau...aku terpandang disuatu sudut ada orang bermandi manda.. lalu ku lambaikan tanganku...aku memanggil mereka...tetapi sayangnya ,mereka tidak mendengar panggilanku.....

aku meninggalkan tempat itu... berjalan mengikut gerak hati ..aku menyanyi-nyanyi lagu yang tidak pernah ku nyanyikan sebelum ini...aku sangat gembira...

aku melihat ramai orang....mereka semuanya sebaya aku....dan aku tidak mengenali mereka..aku cuba memanggil mereka...tapi..mereka cuma melihat aku...bahasa mereka tidak sama seperti aku... "Hey...er..hello... tumpang tanya..dimana jalan pulang ke shah alam??"
mereka mengelengkan kepala..mungkin mereka tidak faham bahasaku...mereka berlari meninggalkan ku...aku tertanya adakah mereka takut akan aku....
aku mulai sedih...aku risau kalau tidak tiba di shah alam sebelum waktu senja....aku meneruskan perjalananku....dalam hati aku berharap bakal menemui seseorang yang boleh bawa aku pulang ke hostel...


aku berjalan lagi...lalu ku melihat mama......aku berteriak memanggil mama..."maaaaaa!!! " sambil berlari menuju ke arah mama....aku tersenyum..sambil peluh-peluh membasahi mukaku......aku tersenyum gembira....mama melap mukaku dengan kainnya.....aku memeluk mama.....melihat mama aku menangis......mama mengusap-usap kepalaku..sedang lena di pelukkan mama.. tiba-tiba aku terasa aku bukan lagi disisi mama...aku sudah berada  di tepi danau ...aku melihat tempat indah yang mula-mula aku lewati tadi...pohon menghijau disekelilingnya..


aku kehairanan...lalu badanku ku rebahkan di rumput-rumput tempat aku tidur tadi.....badanku semakin lemah....aku memetik sekuntum bunga pink yang  tidak ku tahu namanya....aku menghidu bunga itu...tidak pernah ku terhidu haruman sebegini sebelumnya........

aku tertidur lagi..........................tiba-tiba aku terbangun....................aku rupanya berada di bilik tidurku....aku lantas bangun...pipiku basah..ku sapu pipiku dengan tangan ku....lalu ku simpan calender dan lukisan pemandangan danau yang ku peluk tadi....aku terasa dunia begitu panas..mataku berpinar-pinar....aku pasti pengsan  tidak lama lagi...aku menghubungi teman rapatku ditingkat dua....tiada jawapan darinya..hanfonnya selalu saja busy ..aku menghantar SMS kepada mama..namun tiada balasan daripadanya..mungkin dia tengah kerja...aku lantas mencapai laptop ku...ku taipkan segalanya disini.............

aku terasa hidupku kini sunyi..........................orang disekelilingku lebih suka berkurung di bilik masing-masing dan jarang berinteraksi.........................
selepas ini ..aku akan shut down kan laptop ku.....biarkan laptop dan diriku berehat sebanyak yang mungkin....aku sakit!..laptop pun tentu sakit.

Monday, 6 August 2012

D.LEE CHONG WEI yang terhebat!!!



semalam jalan-jalan round Pasar Seni dengan chenta.. ^_^ dan kami singgah makan malam di salah 1 restoran cina disana..hebohnya pelanggan2 disana menyaksikan perlawanan sengit diantara chong wei & Lin Dan. siap bagi sorakkan lagi..saya terasa seperti berada dalam dewan pula...mana tidak nya semua bersorak nama "chong wei"..ada juga yang jerit-jerit panggil "CHONGGG WEIIII !!!! ' haha..macam la chong wei dengar sorakkan diorang tuh.... tapi saya pun ada jerit skit la hohoh... :D ok what.... heeee...siap bawa milo ais lagi pegi dekat TV..nasib baik la restoran tu restoran mewah2..ada juga TV besar.. ...ada pasangan orang putehh ni pn hairan tengok pelanggan berkumpul depan TV... lepas tu wife orang putehh tu pun pegi juga join kitorang tengo tv..husband dia duduk sambil senyum2 nampak kitorang jerit2..heheee.. :D  ..


nampaknya perlawanan begitu sengit skali....kejap chong wei menang kejap lagi Lin Dan pula  menang..... saling kejar mengejar pula diorang nie.....kami apa lagi..............sorakkan pun makin kuat la.... mula-mula terasa MALAYSIA bakal menang tahun nie...siap dalam dada ni ada senyuman "DuP DaP DuP DaP" lagi....teringat pula kata2 Chong Wei ..kalo MALAYSIA menang...dia janji akan belanja aiskrim..wahhhh..hati ini gembira yang amat sangat! hehe...boleh lagi dapat ice cream free nie...










hmm...tapi agak kecewa juga sebab at last chong wei kalah....biasalah tu adat bertanding ...tapi agak sedih juga sebab ni yang terlast tuk chong wei..lepas ni x dapat dah join tuk wakil malaysia..hey...kalau kita sedih2 dia lagi sedih tau...."Berat Mata Memandang, Berat lagi bahu memikul "... 
.okkk jangan sedih2 lagi...ingat senang ka dapat NO 2 DUNIA ...pemain badminton hebat tu!!Lee chong wei sudah berusaha tu untuk negara kita MALAYSIA...tapi mungkin rezeki kali ini tidak menyebelahi dia... tapi tidak mengapa... he always the best !!! gelaran DATUK LEE CHONG WEI memang gelaran yang menggambarkan keunggulannya..heee... 






 dari hati saya yang paling dalam saya kagum dengan dia..dia adalah pemain berdisiplin ketika d gelanggang...tengok saja la..menang atau kalah dia tidak pernah menunjuk2..huhu....( pandai jaga nama baik ) itu yang bagus tuh.. :D ...berdisiplin dan unggul!. .

lepas ni ada lagikah pemain malaysia yang sebaik dia...hmm kita tengok saja nanti....mana tau Datuk lee chong wei bolehdidik anak muridnya kelak..mesti power2... tengok saja siapa sifu nya.. :D

ok sampai sini saja sharing2 kali ini...saya kagum saya kagum saya kagum!!!! malaysia terbaik !!!!! peace~~~


*sambil makan ice cream ...nyummy2...bye korang suma.. have a nice day :D

Saturday, 4 August 2012

fikir sebelum buat pembedahan plastik

cantik memang cantik...yang comel bertambah comel..dan yang tidak lawa menjadi lawa menarik g tuh..sekali pandang rasa macam ingin juga try benda nie..apalah jadi dengan muka kita nanti kan..ahah..ni dia..

yang mana 1 lepas pembedahan?? tentulah yang cantik tu..


jejennggg!!! lawa kan~~... peewwiiitt..haha..confirm menang ni kalau join unduk ngadau.. jadi Ratu terus~..
muka yang cute ni mesti semua kenal..pelakon "boys over Flower"..tapi rupa2nya pelakon yang bernama kim hyun joong ni pun mengaku juga yang dia buat pembedahan plastik..hmm patutlah hemsem...

 tengok perubahan positive nie....mata pun diorang repair tau,..hehe..


 dan kenalkah anda pada..

beza kan muka diorang ...


ok kalau berjaya hmm baguslah...tetapi...kalau........macam nie.....








so amacam...fikir2 lah dulu sesiapa yang mahu buat pembedahan plastik tu..fikir btl2..nanti jadi semakin x cantik..x hensem...naaa....menyesal pun x guna..bukan mahu mengutuk diorang yang buat pembedahan ni...gambar2 d atas cuma bagi kita iktibar agar lebih berhati-hati..dan kalau boleh tidak ambil jalan singkat untuk mencantikkan wajah..hehe...
bersyukurlah dengan muka kita yang sekarang ne..lawa sudah tu...percaya lah ......susah tau cari yang sama muka dengan kita d dunia yg luas nie..walaupun ada yang cakap ...dalam dunia ni ada 7 orang punya muka yang sama....do u believe it????....hmm bagi saya...saya x berapa percaya dengan pernyataan itu sebab ..bagi saya ...TIADA ORANG YANG SAMA dengan saya melainkan saya ..kalau ada kembar pun....kembar kita cuma copy muka dan physical kita saja..tapi..sebenarnya kita cuma 1....ROZALIAH MALIUS cuma satu !!,,hehe.. cari lah d serata dunia....belum tentu anda menjumpai yang betul2 100% seperti anda...dan saya tetap saya 100% original ROZALIAH.. 

*mencarut saja saya.....huhu.....

sayangilah diri anda....muka anda...pasti ada sebabnya kenapa Tuhan kurniakan wajah yang unik sebegitu...heeee :D