Grab A Button

Tuesday, 29 January 2013

what i need is only "VACATION"



hey..please shout-up ur mouth!! . i hate it when when u said " yeayyy sabah is waiting for me now~" do u know that my feeling now..don't u feel it..

i feel like crying... bcoz i thought before that  i'll be back home later... ow.. airsia!! please i need promotion ticket from u..

i'll feel lonely for 1 weeks here

i hate it so much..

just now i called yaya..she begged me...
she keep asking me when i'll coming home.. owwhh u make me cry darling~ n suddently my tears fall down..
.....no.. it's hurt me...i miss u too yaya..don't worry about me .. i'm ok here ;;i just want u to be happy there..sygg yaya juga ...

actually i planned it for long time already..but when the time comes, unfortunately the chances is not mine.


*so the ending is i'll will endup this holiday at my hostel with nobody for 1 weeks....


Saturday, 26 January 2013

staffnurse vs student

hi worlD...

lama suda tidak berbelog.. n pada kesempatan ini sya ingin mengupdate blog sy.. hehe. hari nie hari ahad ..so ada la masa terluang jenguk belog yg x berapa smart ni... 

ok that's not the point... sya nak post gambar.. gambar kebanggaan .. ( dpt juga tengok pic ni balik bila suda tua nnti.. "zaman kegemilangan"  la kononnya) hehe




(amboi putih pla c mira sini...mentang2 la pic dorang kena edit oleh tuan punya kedai..)

ok dgn ini sy ingin perkenalkn.. mna tau 1 day sy tetiba lupa diorang ni ahah..

yg sebelah kiri tu.. nama dia SHAMIRA ARNIDA n yg kanan yg memang putih gebu persis susu ibu tu nama dia SAFOANA hehe..
(xpayah pnggil nama ful pn..pngil ja ana  n mirr..)

n then mesti korang x sabar kn...
yg tengah tu ..yg agak comel n ayu tu saya lar.. ( hahaha perasan !!)



permohonan sebagai jururawat berdaftar.. hmm sbenarnya kmi d kelas time ni.. isi form utk exam LJM (lembaga jururawat msia) n isi form tuk jd staffnurse.. hehe...

*adoi.. ku terasa sperti x lama lg ku bergelar "staffnurse ROZA" n berakhir la zaman kegemilangan ku mjadi student sime darby.. cepat nya masa berlalu...

*5 bulan lg exam...exam tgempar..ow..~ study belum start lg... sy kena berjuang!.. ow yea..sy agak happy juga sebab pointer dpt 3 above lg.. hehe.. thnx god....

Sunday, 20 January 2013

my post today..

lamanya x buka blog ..rasa rindu pula menatap blog ni.. wlaupun tidak berpengunjung tapi itu lebih baik rasanya.. daripada setiap post comel d lihat org2 yg kurang d senangi..oOOps..  hehee..

anywhere~ sebenarnya saya merindukan seseorang.. apa bley buat dia skarang jauh d mata... padahal selalu jauh d mata pun..  saya rindu iboo2..apa khbr suda iboo sy tu haa...

sebentar tdi saya telah start mbuat refleksi diri... d tambah motivasi yg d berikn oleh rachel sewaktu otw ke church tadi.. sungguh naik semangat ni untuk study..

tp stelah sampai d bilik...pantas saja sya melabuh kn badan ke katil...apakah ini motivasi diri atau hasil refleksi tadi?? ohh no.... lansung tdk membantu! saya tetap ambil mudah saja..tp ada juga rasa takut... exam , assigment, presentation.. semuanya menderitakan hidup ini.. :( ow...

saya perlukan ibo2 saya...

***sy harap Chinese New Year ni dapatlar sya balik sabah... plessss i need it :( tiket jgn lar menjadi sangat kedekut...bagi la murah2 skit..promosi..

tp...kalau balik sabah x tertunai... last choice is "MELAKA/ ULU  LANGAT / pegi rumah kak mira .. ada kenduri.. ^_^

mna2 sja yg penting puas hati..

tp dpt jumpa iboo2 lg penting...






Friday, 18 January 2013

my first time..


SEM 6 ? memang x sah kalau tiada procedure ni... haha.. memang best procedure ni...

first time yg sukar d lupakan... nahh... ini la dia.. lihat la tangan  kanan ni..procedure iv cannulation ni d buat oleh teman rapat sy safoana j. dgn bantuan daripada clinical instructor kami yg comel dan baik.. iaitu MS THINI..




senyum saja nie.. tp masa mula2 jarum tu masuk.. memang sakit skit...rasa macam kena cubit dgn kuat....pedihh.. hanya tuhan saja yg tahu..

& branula sya tidak begitu menjadi..cuma separuh jalan saja....sebab c.i suruh stop takut saya rasa sakit.. tdk sakit lar ..betul x sakit...tp c.i tetap x bagi .. sayang dgn student dia kan x rela d cucuk ..aha :D lob u miss


sya ada juga buat dkt kwn saya safaona tp..  apa yg sy  buat adalah SALAH .. vein dia mmg susah sangat cari.. sanagat putih gebu kan.. n my clinical instructor pn cakap dia kena ada profesional nurse yg kena insert dekat dia.. ni hasil tangan safoana...



sangat smart kulit dia ni..gebu g tu... gebu susu.

TRY & ERROR like my lecturer said before.. aha.. sorry.. i kow it a bit painful.. >.<

pengalaman yg sukar d dapati ni.. org2 tertentu saja yg dapat rasa cucuk2 tangan org ni tauu...hehe.. hope bila suda kerja as a staffnurse nanti ..sya akan lebih pro lg.. ^_^




*lastly, ini lar dia tangan kwn sya... tangan mady dgn jannah... comel2 g tu tangan dorang pas kena cucuk.. ayu terus tangan nie... molek3.. ahah.. :D

Friday, 11 January 2013

kenangan di Hospital Bahagia Ulu Kinta




?

teka d mana saya ?

yeahh !! :D akhirnya sampai jugak ipoh hehe.. first time in my life..tu pun atas tujuan kerja ok. x mungkin sampai sini kalau bukan sebab praktikal . & saya sangat happy disini walaupun saya akui terasa sangat2 penat time dekat sini.

penat jalan kaki selama 15 min before sampai hospital..
29 oct 2012 buat pertama kali menjejakkan kaki ke tanah Ipoh..iaitu destinasi pertama Taman Rambutan. we'all stay there for 2 weeks time diiringi oleh clinical instructor  Ms thini :) .
01 oct.....pertama kali juga ke Hospital tu..time orentation day memang sangat excited saya nie,tapi jangan tidak tahu saya la yang first2 lari sebab kena kejar dengan patient.. haha .. ^_^ patient cakap  saya "sweet" macam gula-gula..takut juga saya kalau kena telan oleh patient2 tu...nasib baik la ada staffnurse incharge untuk orentation tu..nama dia Staffnurse Ra..dia cakap macam nie...

" Depa x yah la nak takut kat diorang nie..depa ni ok...diorang saja je nak main-main"

muka saya merah time tu..ada peluh2 d hidung skit sebab takut..haha.. :D

ok jugak la sana tu...banyak gambar kenangan saya ambil..tapi staff2 x bagi pula upload d sini nie,..hm simpan sebagai "own koleksi" katanya....



saya semester 6 sudah lar~ oh no!



hai2.. aha

kini saya telah memasuki semester baru.. semester yg kmi semua nanti2kn iaitu semester 6! oh no...now i'm a SENIOR! haha.. 
tidak lama lagi LJM ...
lulus kah saya peperiksaan Lembaga Jururawat ni r....harap semuanya ok2 saja..

sya masih teringat time sem 1 dulu.. sya masih Junior.. slalu kena cari C.I ..selalu buat slah... ambil blood pressure patient pun takut2..aha...bercakap dengan patient punya lar skema...


me : "good morning sir, i'm student nurse Roza (sambil tunjuk ID tag) ,i want to check your blood pressure.."
patient:  sure..
me : thnx sir, ..sir your b.p is normal ..it's 128/70..
patient: sorry... it is good for my age?
me: don't worry sir.. it's within a normal range..it's still good. .if anything just call us.. this is the call bell sir..


lalu sya menutup semula pintu bilik pesakit..ahah..peristiwa yg x akan saya lupakan..sebab itu la kali pertama saya bersendirian mbuat observation keatas patient tanpa diiringi oleh sesiapa.. hebatnya sya ! aha


sya sayang adik kecil nie..comel sgt...dia suka transformer haha...
(kenangan di paeds ward)









peace! ahah.. :D hidup mesti happy...

bila habis study nanti sya mahu kerja dekat...
\
pilihan sya...

1) medical ward
atau..

2) paeds ward
atau..

3) nursery..

* Tidak boleh kerja di EMERGENCY WARD sebab sya cepat gelabah ahah*